ritplatta by ritplatta
ritplatta
Dec 26, 2018 | 1403 views | 0 0 comments | 21 21 recommendations | email to a friend | print | permalink

view as list
12 Bästa gratis ritprogram för nybörjare konstnärer, illustratör och formgivare
by ritplatta
Sep 16, 2021 | 702 views | 0 0 comments | 54 54 recommendations | email to a friend | print | permalink

Vill Du utveckla ditt digitala bildskapande?

Programmet för att rita på en dator är en nödvändig produkt för både kreativa användare och amatörer som helt enkelt arbetar med bilder.

När man väl lärt sig ett Bästa ritprogram så går det sedan snabbt att göra en skiss eller ritning.

Många konstnärer som skapar elektroniska målningar använder grafiska surfplattor, och blir därmed av med användningen av musen. I detta fall krävs användning av speciell programvara.

För närvarande orsakar målningar som skapas på en dator inte mindre spänning än de för att skriva vilka pappersdukar användes.

Man måste skilja på två typer av ritprogram: pixelbaserade och vektorbaserade. Pixelprogrammen använder du för att bearbeta fotografier eller "måla" i datorn.

Till pixelprogrammen hör program som Adobe Photoshop, Affinity Photo, Corel Painter, Krita, MyPaint och Gimp.....

Gör du ritningar över någonting använder du ett vektorprogram. I dessa program ritar man upp objekt, som man sedan kan vrida på, skala, tänja, flytta, kopiera etc.

Till vektorprogrammen hör tex Adobe Illustrator, Affinity Designer , Corel Draw och Inkscape....

Denna typ av grafik fungerar bara på illustrationer och annan linjeteckning. Vektorgrafik är dock betydligt mer avancerat än att rita rektanglar, men jag ska inte fördjupa mig i tekniken här.

Vektorgrafik skiljer sig mot bitmap genom att det är helt skalbart. Om du skalar upp en bitmap-bild kommer den att bli väldigt ”pixlig” och grynig. I vektorgrafik ritar du inte med pixlar, utan med olika typer av objekt.

Om du är van att snabbskissa på papper med t ex mjuk blyerts, kol, penslar eller liknande så är nog Painter (samt även program som Photoshop eller Artrage) mer ditt val där du jobbar med olika typer av "penslar" och kan koppla på en välja en ritplatta till dator ( Wacom eller XP-Pen) där du har en digital penna att rita med på ett liknande sätt som penna på papper.

Det finns många olika appar att rita, några mer inriktade på proffs, andra mer till dina personliga skapelser och andra för båda.

Det finns hur mycket som helst, allt från nybörjare till rena proffs.

Även om du inte är en professionell konstnär har du antagligen hört talas om Photoshop av Adobe. Det är en av de mest populära applikationerna bland konstnärer.

Det kan vara värt att investera i ett program om det gör jobbet bra!

bra gratis ritprogram?

Finns det några bra ritprogram som är gratis? Corel Painter och Photoshop är alldeles för dyra.

Som tur är finns det gott om gratis rit- och bildbehandlingsprogram att ladda ner från nätet.

om du inte behöver allt, eller i stunden inte har tillgång till din dator med Photoshop, finns liknande gratis-tjänster du kan använda.

Det finns flera olika program både till mac och PC som man kan ta hem och använda som inte kostar något.

Vissa av programmen är mer avancerade än andra, men gemensamt för dem alla är att du får gratis bildbehandling direkt på datorn.

I den här artikeln kommer vi att överväga de 12 bästa pixelprogrammen för att rita på en dator.

Här nedan kommer några exempel på sådana program.

1.Adobe Photoshop

System: tillgängligt för Windows och Mac. | Pris: Betald

Adobe Photoshop är det mest populära ritprogrammet inte bara för digitala artister utan också för studenter och andra yrken.

Adobe Photoshops popularitet kommer med en anledning och det beror på dess fantastiska funktioner. Det ger hundratals olika borstar och tillgången till dessa borstar gör det möjligt för användarna att ha en hög grad av kontroll över slag och jämnhet.

Utöver det kommer detta program med en förinställd panel som gör det väldigt enkelt att ordna dina penslar. Bortsett från det kan Adobe Photoshop användas för digital ritning, skapa paket, webbplatser, ikoner, banners och många fler.

Appen låter dig inte bara börja med en helt tom duk utan gör att du också kan importera dina egna bilder och använda dem som utgångspunkt för att skapa ditt digitala mästerverk.

Adobe Photoshop är härskaren av bildbehandlings- och montageprogram. Lager, olika borstar, färger och mycket mer. Det kan det mesta och lite till.​Du använder det för att redigera bilder och foton.

Medan det finns sätt att pröva Adobe Photoshop gratis, njuter det på lång sikt är det inte billigt. Photoshop CC kostar ensam 1000kr per år.

Adobe Photoshop CS6, som var den sista versionen av lösa licenser, kostade runt 8000kr.

2. Corel Painter

System: tillgängligt för Windows och Mac. | Pris: Betald

Med Corel Painter kan du måla, illustrera, skissa och även skapa fotokonst med ett flertal olika verktyg.

För designers och grafiska artister. Ett klassiskt målarprogram som har tillhört eliten länge. Det närmaste måla på oljeduk med pensel man kommer på en dator.

Med detta program, det arrangeras precis som en riktig skissblock och låter dig växla fram och tillbaka mellan sidorna. Syftet är att återskapa de erfarenheter som kommer med ritning på en traditionell skissblock.

Med detta program har du möjlighet att välja din skissa redskapet. Med alternativ som blyerts, krita, pennor och markörer, kan du göra dina ritningar mer konstnärliga.

Du får ett stort urval av borstar (mer än 900), exklusiva partiklar, mönsterpennor, tjocka penslar och mycket mer.

En stor fördel med Corel Painter är att du enkelt kan rotera skissytan medans du skissar.

Corel Painter stöds av det enorma biblioteket med videohandledning som är bra för alla artister att komma igång. Problemet är bara att det är dyrt.

3. Artrage

System: tillgängligt för Windows,Mac,iOS och Android. | Pris: Betald

Om du föredrar att ha en rad realistiska målningsverktyg För att skapa fantastiska konst måste du hålla ArtRage i åtanke.

Huvudtanken bakom Artrage är att göra målningarna så riktiga som möjligt på dator. Du kan blanda målningarna som om du verkligen manipulerar dem på en duk.

Denna app fungerar med lager och om du känner till Photoshop kommer du att känna dig som hemma med blandningslägen.

Från snyggt utformade pennor till oljemålningsborstar till fascinerande akvareller har programvaran checkat in de viktigaste rutorna för att göra ritningar till en behaglig upplevelse för både vuxna och barn.

Dessutom låter du dig finjustera alla dina favoritverktyg för mer flexibilitet. När det gäller användargränssnittet, tror jag att ArtRage har hållit allt minimalt så att det blir lätt att hämta verktygen för dig.

Men det som vädjat mig mest i detta ritprogram är det märkbara stödsystemet igenom praktiska handledning och online community för att få den efterfrågade inspiration och tips.

4. Clip Studio Paint

System: tillgängligt för Windows,Mac,iOS och Android. | Pris: Betald

Clip Studio Paint är ett välkänt ritprogram som används av många mangakonstnärer och illustratörer. Även om detta program kan användas för vanliga illustrationer är det bäst för animering och manga.

Faktum är att Clip Studio är efterföljaren till Manga Studio. Det här verktyget levereras med avancerad pektrycksdetektering som kan ge realistiska pennslag. Bortsett från det innehåller den också dekorationsverktyg som kan användas för att rita komplexa former, färgning och vektorrager.

Clip Studio Paint ger dig friheten att välja mellan flera förinställda borstalternativ eller skapa och använda dina anpassade borstar för att uppnå en viss effekt i din illustration.

Och om du vill ha ännu mer kontroll kan du också anpassa dina verktyg så att de kan förbli synkroniserade med din specifika ritstil.

Den senaste versionen av Clip Studio kommer med utmärkta animationsfunktioner och stöder alla stora filformat, vilket gör det till ett av de goda ritapparna för dator.

I vilket fall som helt är det här en kraftfull och funktionsrik app för digitala konstnärer. Det finns massor av penslar och verktyg som underlättar för dig som tecknar serier eller skapar animationer.

Jag gillar Clip Studio Paint för att teckna och tuscha, men det hade mått bra av rejält mycket mer utvecklar- och communitystöd. har du råd med det får du valuta för pengarna.

5. Paint Tool SAI

System: tillgängligt för Windows. | Pris: Betald

Det är ett kraftfullt program om man bara vill rita, dess penslar är byggde enbart för det och fungerar bättre och smidigare än t.ex Photoshops penslar.

Den presenterade grafiska redaktören har vunnit popularitet bland fans av japanska serier. Med hjälp av denna programvara kan du snabbt lära dig att skildra mangas hjältar. Dessutom används applikationen perfekt av dem som skapar porträtt eller landskap i stil med hyperrealism.

Viktigt! När man arbetar med sina egna konstverk för användare använder många borstar, dussintals pennor med olika mjukhet, olika bläck, kulspetspenna, akvarell, pastell, fjäder. I det här fallet finns det möjligheten att konfigurera varje verktyg för ritning.

Det är ju väldigt enkelt och jag skulle tro att det saknar en del finesser photoshop har, men det tar praktiskt taget ingen plats på datorn och bara sekunder att starta upp.

Om så önskas kan du skapa flera ritningar parallellt eller kombinera dem med lager. Paint Tool SAI kan exportera i PSD så att du bibehåller lagren och allt sådant om du vill efterbehandla i Photoshop.

Paint tool sai är betydligt billigare än photoshop, sai kostar 431kr per licens.

6. Sketchbook Pro

System: tillgängligt för Windows,Mac,iOS och Android. | Pris: Gratis och Betald

Autodesk är en relativt stor amerikansk utvecklare av designmjukvara för både 2D- och 3D-grafik, och dess program används bland annat inom byggbranschen. Företaget har även gett ut ett populärt ritprogram för dator och mobila enheter – det heter SketchBook Pro.

Sketchbook Pro är ett professionella ritprogram och du använder det för att skapa teckningar, illustrationer och skisser. SketchBook Pro finns både i gratisversion, och det går även att köpa appen för ca 164kr ( årlig ).

AutoDesk Sketchbook har cirka 140 designborstar, blandningslägen, obegränsat lager och gruppering av lager. Det erbjuder också olika typer av linjaler, guider, slag och många fler. Samtidigt innehåller programmet ett riktigt bra färgsystem, där du kan rotera två hjul för att hitta rätt färg, samt spara dem och ge dem namn.

Programmet har en mycket fin och funktionell design som fungerar väldigt inbjudande och är väldigt lätt att komma igång med. Dessutom verkar många av verktygen väldigt naturliga, där färgerna också är mycket tydliga och har en mycket speciell glöd.

Du kan med andra skapa konst med programmet – men det passar också när du ska skissa på exempelvis ett byggnadsprojekt. Du kan också ansluta en ritplatta så att du kan rita in programmet med det istället för musen.

Distributionen i verktygen kan importeras och exporteras till Photoshop och möjligheten att zooma är 2,500 procent, så att du kan arbeta med de minsta detaljerna.

Användargränssnittet har en minimalistisk design och det är en plattform som låter dig designa som om du är framför en tom duk. Det är ett verktyg som används av många för att förbättra sina färdigheter som illustratör, designer eller animatör.

7. Krita

System: tillgängligt för Windows, Mac och Linux. | Pris: Gratis (öppen källkod)

Krita är ett bästa kostnadsfria ritprogram med öppen källkod för dig som vill måla och illustrera digitalt med hjälp av en ritplatta eller en ritskärm. Det kan jämföras med program som exempelvis Clip Studio Paint eller Corel Painter.

Genom detta program får du tillgång till professionella verktyg och kommer att kunna konceptualisera och skapa serier, konst, illustrationer och många fler. Detta program har skapats speciellt för serier och konceptkonstnärer.

Den levereras med anpassningsbart användargränssnitt, borststabilisatorer, borstmotorer, popup-pallar, omfattande resurshanterare och många fler.

Det har trevliga funktioner så som lager och olika penslar - Användare kan exempelvis skapa olika penslar och texturer eller importera sådana som andra kreatörer skapat.Penseltoppen kan ställas in på olika sätt, opacitet ändras etc.

Krita-applikationen begränsar inte storleken på duken, vilket inte begränsar din fantasi med några villkorade ramar.

Det finns ett canvasemuleringsläge som låter dig utföra ritprocessen under nästan identiska verkliga förhållanden.

med ett väl fungerande användar gränssnitt. Lagren kan användas vid olika lägen etc. Naturligtvis fungerar tryckkänslighet om man använder ritplatta.

8. Gimp

System: tillgängligt för Windows, Mac och Linux. | Pris: Gratis (öppen källkod)

Gimp är kraftfullt och har många likheter med Photoshop. Programmet är utrustat med många effekter som kan bearbeta färdiga bilder, har en mängd olika verktyg för att skapa ritningar. Förutom att det inte kostar något så är det översatt till svenska.

Detta gratis open source-alternativ till Adobe Photoshop har funnits sedan 1995 och packar allt du behöver för att redigera dina foton och importera din vektorbaserad konst för ytterligare Behöver effekter och realism. Du kan även skapa fantastiska digitala bilder från början. Det är ett verktyg som varje digital konstnär inte borde sakna.

Totalt erbjuder GIMP två huvudkomponenter: dess duk, som fungerar som ett centralt fönster och en rektangulär verktygslåda som kan "flyta" på skrivbordet eller hålla fast vid sidan om den centrala sidan. Du kan skapa andra "floater" -förpackningsverktyg som du kan sätta ihop, till exempel: Till exempel lager, penslar, färgkanaler, sökvägar och historia. Detta är mycket användbart om du vill effektivisera din redigerings- / formuleringsprocess.

Men i Verktygslådan lyser din konstnärliga arsenal verkligen och erbjuder dig verktyg för att måla, använda en penna, suddig, skärpa, suddig, klonera, radera och mer. Det finns till och med ett grundläggande vektorbaserat linjeskapningsvägar om du inte vill installera ett sekundärt vektorbaserat program. Vill du ha många visuella effekter? De har ett stort bibliotek tillgängligt. GIMP stöder också community-skapade plugins.

Gimp är den som passar bäst till avancerade användare, det är något svårt att lära sig och har extremt många funktioner. Man kan behöva lite hjälp i gång med ett så avancerat och proffsigt program som GIMP. Det finns rätt mycket hjälp, handledningar, tips och skolor på nätet.

9. Medibang Paint Pro

System: tillgängligt för Windows,Mac,iOS och Android. | Pris: Gratis

MediBang Paint Pro har vissa likheter med Photoshop, eftersom du kan arbeta med lager. Detta program har en mycket bra penselditor och erbjuder möjligheten att lägga till stilar i dina lager.

Om du vill rita serier eller manga kan den här appen intressera dig, förutom att den kan rita som i någon annan app med mer än 80-penslar och många fler alternativ, har den specialfunktioner för att skapa serier, så att du kan rita dina tecknat här.

Liksom andra datorteckningsprogram är det laddat med funktioner som bra lagerhantering, smidigt arbetsflöde, enkel komisk panel, bra community-support, etc.

MediBang Paint har ett bibliotek med över 800 förinstallerade bakgrunder och mallar, ett brett utbud av anpassningsbara borstar, flera teckensnitt och stilar att välja mellan för att skapa en illustration enligt din fantasi.

MediBang har ett inbyggt verktyg för att ladda upp dina konstverk på molnet gratis, vilket sparar utrymme på din enhet och enkelt överför dina bilder mellan olika enheter.

MediBang rekommenderas starkt för dem som just har börjat sin resa som manga- eller seriedesigner. ett populärt lättviktsprogram, Genom detta verktyg kommer du att kunna lära dig mycket och förbättra dina färdigheter.

10. MyPaint

System: tillgängligt för Windows, Mac och Linux. | Pris: Gratis (öppen källkod)

MyPaint är en gratis och stabil öppen källkodsredigerare, mestadels används av digitala målare. Det är ett lättanvänt, lätt och produktivt verktyg med fokus på målning och ett av dem bästa ritappar för dator.

MyPaint är en av de bästa fria ritprogramvarorna med en mycket konfigurerbar och mångsidig borstmotor, smidigt borstflöde, obegränsad dukstorlek, distraktionsfritt fullskärmsläge och många fler. Det stöder tryckkänslig ritning, lagerhantering och grundläggande färgjusteringar.

Det är lätt att skapa ett uttrycksfullt konstverk med MyPaint eftersom det emulerar effekterna av pennor, färger, bläck och träkol.

MyPaint har dessutom ett intressant verktyg som heter Notepad, där du kan prova olika borstar innan du faktiskt använder dem för att måla.

Detta program kan förvandla en datorskärm till en fullskalig dukartist, medan du också kan ta bort alla elementen i snabbmenyn och operativsystemet.

Det finns möjlighet till obehindrad rörelse av duken på en datorskärm utan att begränsa några ramar och gränser, samtidigt som du skapar något storskaligt och grandios.

Viktigt! När det gäller en olämplig uppsättning borstar kan du utveckla din egen version av objekt för ritning med hjälp av specialgeneratorn.

11. FireAlpaca

System: tillgängligt för Windows och Mac. | Pris: Gratis

Om du äger en äldre dator som kanske inte nödvändigtvis klarar av de kraftfullare ritningsprogramvara där ute, är den här ett perfekt val för dig.

FireAlpaca är skräddarsydd för personer med lågboll på utrustning på startnivå, som de flesta nybörjare som vill starta sina artisterkarriärer.

När det gäller funktionerna får du fortfarande de flesta viktiga som olika penslar och slag. Här hittar du ett mycket stort urval. Allt från den klassiska linjen till lite mer avancerade tecken som hjälper till att göra hela ritningsprocessen en tand mer roligt.

I FireAlpaca har du också möjlighet att göra olika bakgrundsfärger och Skapa roliga övergångar mellan färgerna.

Under Verktyg-funktionen högst upp i användargränssnittet, kan du byta mellan pensel, rader, text och mer. Den här funktionen är allmänt viktig om du använder olika verktyg för att göra dina ritningar.

Dessutom är själva verktyget helt gratis så att du inte ens behöver spendera en krona för att komma igång. Bortsett från det kommer det med många funktioner som är kompatibla med datorer.

12. Artweaver

System: tillgängligt för Windows. | Pris: Gratis och Betald

Artweaver är ett väldigt imponerande ritprogram, för att vara freeware.Det finns i svensk översättning och det tar inte mycket plats på hårddisken.

är det finns mängder av penslar av olika slag. Vattenfärger, olja, airbrush och så vidare. Alla penslarna har dessutom massor av inställningar. Bland annat finns det en pensel som heter Artists, som innehåller alternativ för Impressionst.

En sådan ritningsmaskin har en enorm uppsättning borstar och förmågan att skapa lutningar. Men sådana funktioner är inte viktiga funktioner. Visst är användarna mer intresserade av att ställa in transparens, stöd för lager och möjligheten till repetitioner på flera nivåer eller ångra åtgärder.

Viktigt! En intressant funktion är förmågan att registrera handlingar i målningsprocessen.Om det behövs låter det här läget demonstrera processen att skriva en bild till studenter eller tittare.

Artweaver-applikationen möjliggör lagarbete. Så du kan registrera dig på utvecklarens server och skapa mästerverk i "molnet" i företaget med kollegor, samtidigt som du utvecklar samma bild. Med detta läge kan du bara titta på händelserna på en annan dator om det behövs - för att utbyta meddelanden med artisten.

Ritplatta

Vad gäller ritplattor så titta efter XP-Pen. Det är ett relativt nytt märke som konkurrerar mot Wacom vad gäller kvalité medan de håller nere priset rejält.

En ritplatta från XP-Pen kostar ca 1/3 av samma format Wacom. (Jag har två plattor från XP-Pen. En stor för hemmabruk och en mindre som jag kan ta med mig på resor).

XP-Pen Artist 24 Pro ( 24 tum ), en stor ritplatta som också fungerar som skärm. Jag kan vinkla den och ha den som ett ritblock i mitt knä, eller stå vid den som vid ett ritbord. Eller ha den upprätt för att använda som en helt vanlig skärm. En helt fantastisk arbetskompis som jag använder dagligen.

Det finns såklart olika storlekar och prisklasser. Kolla runt lite på olika levrantörer, i butik eller på internet och hitta en som passar dig bäst!

Plus att man vet vad man får när man köper. Sedan så är XP-Pen's ritplattor oberoende av jobbiga batterier.

skrivplatta digital för distansundervisning är helt obundna från alla ritprogram (alla programmen jag tar upp här har inbyggd funktion för tryckkänslighet).

Slutsats

Alla programmen har sina för och nackdelar, men sammansatt är de riktigt riktigt bra.

Innan du börjar måla är det nog bra att du behärskar att teckna först. Tänk på att det bara är verktyg och det som räknas är hur man använder dem.

Som med de flesta program handlar det mycket om smaksak om vilket program som passar dig bäst. Så testa gärna fler än ett av dem, och lek lite med dem.

Sedan så rekommenderas ett gratis-program som t ex Krita om man nu inte vill vara olaglig eller ja, det beror på hur mycket pengar man har. Men det finns alltid bra gratis-program.

Kom ihåg; ALLA KAN RITA. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det är tidskrävande att lära sig, måla och rita in digitalt på datorn. Att skapa en enkel streckgubbe är gjort på nolltid, men ska du göra något snyggare krävs det mycket övning.

Om du har tips på andra ritprogram (gratis eller betalversioner), lämna gärna en kommentar nedan!

Om du gillade artikel och känner någon som vill lära sig att rita får du hemskt gärna dela den vidare.

Lycka till!

comments (0)
view/post comments
no comments yet

Test av XP-Pen Artist 15.6 Pro ritplatta med Skärm till Photoshop för nybörjare
by ritplatta
Mar 13, 2019 | 3936 views | 0 0 comments | 38 38 recommendations | email to a friend | print | permalink

Ritplattor i storlekar upp till A3-formatet och med trådlös eller kabelanslutning. Ritplattan kompletterar datormusen och används primärt vid bildredigering eller för att rita direkt med en styluspenna på skärmen. Välj bildförhållande, storlek, eventuell inbyggd LCD-skärm och antal knappar efter dina behov. Behövs stöd för PC eller Mac går även det att välja samt om ritplattan ska fungera med batterier.Den modell som är kombinerad ritplatta och skärm heter Cintiq / XP-Pen Artist .

Den stora Wacom Cintiq skärmen är fortfarande rätt så dyr här i Sverige ,Funderat på att skaffa en Wacom och tittat lite på de billigare varianterna.

Det är inte ofta jag blir tokförälskad vid första ögonblicket, men ibland händer det och när jag såg XP-Pen Artist 15.6 Pro så sa det klick. är en 15.6 tums ritskärm som passar både till PC och Mac . Gillar att det har kommit ett alternativ till Wacom cintiq. finns en skärm på 15.6 tum som funkar riktigt bra! Finns på blocket och har en hemsida https://www.storexppen.com/buy/artist-15_6pro.html ( Artist 15.6 Pro officiella webbutik ). Jävligt nöjd med den .

Jag jobbar med animation, tecknad film, illustration. När jag animerar använde jag förut vanligt Wacom-bord. När man ritar hundratals bilder efter varandra med små förändringar så är det ovärderligt med en Artist 15.6 Pro .

Wacom Intuos plattorna är faktiskt också rätt så behagliga och tar givetvis mindre plats, men det kräver att man tränar upp koordinationen mellan handen och ögat mycket mer än att ex rita direkt på skärmen.

Man använder sig av ett digitalt ljusbord så man ser föregående bilder, kommande bilder efter behag samtidigt som man ritar de nya teckningarna, så man på bästa sätt kan bedöma vilka ändringar som behövs för att återge rörelsen. Problemet med vanligt Wacom-bord är framför allt när man ska göra små fina ändringar. Tänk er ett långt streck som ska få en liten liten böjning, och för att på nästa bild böjas lite till osv. Med ett Wacom-bord gör man i ca 80% av fallen lite lite fel hela tiden. För att få till den där exakta lilla skillnaden mot föregående teckning så måste man dra streck, ångra, dra streck, ångra, dra streck, ångra några gånger tills det blir rätt. Det är för att man hela tiden missbedömer lutning och kordination lite lite i och med att man tittar på skärmen, och håller pennan på bordet. Och ja, det är en träningssak, men det kan aldrig bli perfekt, utan handens rörelse baseras hela tiden på vad man ser på skärmen. Det är en skitbra lösning, men inte perfekt.

Det digitala ritbordet underlättar arbetsflödet för traditionell 2D animation, mycket smidigt för skiss och "tracing".

I den här artikeln går Jag igenom nya XP-Pen Artist 15.6 Pro , en ritskärm för dig som vill komma igång och måla, rita eller skissa digitalt på en skärm istället för på en ritplatta.

XP-Pen Artist 15.6 Pro – 16 Tum Av Underbar Kreativ Glädje!

XP-Pen har släppt Artist 15.6 Pro , en hybridprodukt som kombinerar tekniken i interaktiva pen-skärm med ritplattan . Den nya produkten har måtten 443 x 280 x 12,6 millimeter, vilket är jämförbart med ritplattan Intuos Pro Large .

Artist 15.6 Pro har en 15,6 tums IPS-skärm , med en skärmupplösning på 1920 x 1080 (HD) och visar 88 procent av NTSC-färgrymd. Betraktningsvinkeln är 178 grader. Materialen är härdat glas med antireflex-yta med en naturlig penna-på-pappers-känsla. Artist 15.6 Pro riktar sig mot professionella digitala kreatörer.

Pennan har 8,192 tryckkänslighetsnivåer, är lutningskänslig och har låg aktiveringskraft. Pennan har inget batteri och behöver aldrig någonsin laddas.

Specifikationer

Skärmstorlek: 39.6 cm (15.6 in)

Upplösning: Full HD 1920 x 1080

Mått Aktiv Yta: 344.16 x 193.59 mm (15.6 in)

Mått: 443 x 280 x 12,6 mm

Trycknivåer: 8192

lutningsigenkänning: -/ 60 nivåers

Responstid: 14 ms

Upplösning: 5080 linjer per tum

BILDSKÄRMENS PRESTANDA

Antal färger: (maximum) 16.7 miljoner

Färgområde: 88% NTSC (120% sRGB) typical

Betraktningvinkel: 178/178 (typ) / 140/140 (min)

Bildkontrastförhållande: 1000:1

Ljusstyrka: 250 cd/m²

Touchskärm: ingen

Gränssnitt : usb-c-3-1-kabeln

Pris: 4124 kronor ( $439 )

Garanti: 18 månader

Operativsystem erfordras: Windows 7, Mac OS 10.10 eller senare

Tillverkarens produktsida : https://www.xp-pen.com/product/65.html

IPS-bildskärm

Skärmupplösning 1920 x 1080 (HD) och antireflex-yta, reducerad parallax, och mycket mer som gör ditt arbetsflöde enklare. Dessutom är den hållbar och reptålig. 88% NTSC färgrymd , För illustratörer och grafiker som jobbar mot webben är det nog inga problem. Fantastiska färger och HD-upplösning i en ergonomisk design.

Jag har som sagt 15" och den känns helt rätt i storlek. Jag är något tveksam till en 21,5" ( Artist 22E Pro) då jag tycker storleken 15" är bra. Den feta ramen gör att man har något att vila händerna på när man ritar ute i kanterna, och jag tror 21"-aren, inklusive feta ramar, kan bli lite för "djup" för att kännas lagom.

Fördelen med 15.6", enligt mig. Tar mindre plats på skrivbordet , Är lättare att frakta (ryms i en vanlig dataväska) , Är lättare att använda för mig som inte är så yvig i mina rörelser. När jag använder large måste jag flytta hela armen när jag vill navigera/rita/retuschera

Undvik distraherande reflektioner när du arbetar – tack vare ett lager antireflex-film. Med minskad parallax, jämfört med tidigare teknik, markören hamnar där du förväntar dig – under pennspetsen. Problemet med att rita med plast på glas är att det inte blir någon friktion vilket gör att man får lite minskad precision. Det känns ju inte alls lika härligt som att rita på papper. Släng på ett matt skärmskydd för att få lite textur, så kommer du väldigt nära känslan av penna och papper.

Det där med glappet är så klart en vanesak, lisom glättheten, och om man jämför Artist 15.6 Pro med Intuos så får du ju i överlag bättre precision med Artist 15.6 Pro .

jag på animera helt digitalt, med hjälp av Artist 15.6 Pro i Photoshop eller nått annat, så att jag slipper scanna in och kan göra en massa andra saker av de fördelar som det digitala för med sig. Jag vill ju INTE jobba analogt utan jag vill jobba digitalt så att jag slipper papper, blyerts- och tushpennor, inscanning mm.

För ännu mer flexibilitet och bättre ergonomi finns ett externt ställ ( medföljande ) ,Fällbara ställ så du enkelt kan få perfekt position, från helt platt till 20° lutning.

Påkostad penna

Pennan P05R har 8192 nivåers tryckkänslighet och känner av en lutning på upp till 60 grader. Tillsammans med program med stöd för tryck- och lutningskänslighet (Photoshop, Illustrator, Coral Painter med fler) går det att åstadkomma effekter liknande vanliga märkpennor, penslar och vanliga pennor. Pennan har också ett tryckkänsligt suddgummi och två knappar på sidan.

P05R Pen ser ut och känns som en vanlig penna.Bekväm i din hand ,Pennan behöver aldrig laddas, – EMR (Electro Magnetic Resonance) - teknik får sin ström från din ritplatta.

En Artist 15.6 Pro har fler nivåer och därmed bättre precision, speciellt om du paintar i photoshop tillexempel. Brukar du tillexempel skapa egna brushes i PS så har du säkert lagt märke till inställningar för tryckkänslighet i dessa.

Pennan har skön längd, vikt och en spets som gör att du faktiskt kan använda sidan av den. bra reaktion och följer smidigt alla rörelser och väldigt bra tryckkänslighet! Latensen är väldigt låg så det känns som du faktiskt ritar direkt på skärmen.

8 snabbknappar och en 1 röd hjulet

Förbättrade och anpassningsbara ExpressKeys och en Touch Ring bidrar till att effektivisera arbetsflödet och öka produktiviteten. Genom att minska beroendet av datorns tangentbord, är dessa genvägar placeras direkt vid fingertopparna. Express View, Heads-Up-Display (HUD)-funktionen, visar aktuella inställningar på skärmen några sekunder för att sedan försvinna bort och inte störa den kreativa processen mer än nödvändigt.

Artist 15.6 Pro har en så kallad röd hjulet – en cirkelformad knapp som kan växlas mellan fyra olika funktioner. Knapparna går att koppla till olika snabbkommandon i till exempel Photoshop för att minimera användandet av datorns tangentbord. vid "snurrplattan" på vänster sida finns 4 olika lägen, och tanken är den att de olika lägena skall utföra olika saker när de är aktiverade. Det första läget är zoomning, när detta läge är aktiverat snurrar man på "hjulet" och bilden zoomas.

Det går att vrida ritplattan 180 grader så att knapparna hamnar på rätt sida oavsett om användaren är höger- eller vänsterhänt.

Gränssnitt

En välkommen överraskning var den nya 3-1 kabeln som följde med. Den har ström-kabeln in i 3-1 kabel istället för in i skärmen. Det betyder att om man kopplar in skärmen via den så går det endast en USB-C kabel till skärmen.

Displaydata, pen-data och ström går i samma kabel mellan ritskärmen och xppen linken, vilket är väldigt smidigt om man gillar att sitta i t.ex. sängen/soffan med skärmen i knät och rita. Skärmen är väldigt bra att rita på, lagom friktion och lagom tryckkänslig.

Installera XP-Pen förare

Installationen kräver ladda ner en uppsättning särskilda drivrutiner till datorn, men när denna enkla steg kan tabletten kopplas in och ur fritt utan att behöva oroa sig för en längre ställa upp nästa gång det ska användas.

Stäng alla program som körs på datorn, inklusive eventuella antivirusprogram som kan aktiveras. Detta för att garantera en stabil installation som kommer att erkännas i hela ditt system.

Anslut xppen med den medföljande USB-kabeln direkt till en öppen port på din bärbara eller stationära dator.

Hämta den senaste drivrutinen för ditt tabletten genom att besöka xppen hemsida och navigera i "Driver Downloads" sidan. Leta reda på drivrutinen för dig tablett och hämta den till datorn.

Installera drivrutiner för din tablett. På en Mac, dubbelklicka på ". Dmg" förare filen du laddat ner, leta reda på "Installera Tablet. pkg" filen och dubbelklicka för att öppna. Följ anvisningarna på skärmen installera uppmaningarna. På en Windows-dator, dubbelklicka på den nedladdade filen och klicka på "Kör". Följ anvisningarna på skärmen.

Öppna ett program och testa att tabletten är erkänd och fungerar korrekt. Om inte, se till att du har laddat ner och installerat rätt och senaste drivrutinerna för din tablett.

Anslut tabletten genom en USB-port direkt kabelansluten till datorn för den mest stabila svar. Anslut inte tabletten via en hubb eller USB-splitter.

Kolla i inställningarna "XP-Pen Tablet Properties", där kan du binda om knappar och saker, kolla även i programmet/programmen du använder dig av.

Kom igång med din Artist 15.6 Pro

Grymt bra skärm och upplösning! Helt fantastisk känsla att teckna/rita på som helt överglänser tidigare generationer. Inga anslutningsproblem mot vare sig mac eller pc via usb-c. Känns väldigt gedigen och välbyggd.Om du vill rita (och måla) digitalt finns det inget som är bättre än Artist 15.6 Pro och P05R Penna . De spelar i en egen liga.

Och för mig som klassisk 2D animatör så känns det som en dröm att bli av med alla j*vla papper som är överallt och slippa inscanningen, och tjäna en massa tid!!

Men sen jag skaffade Artist 15.6 Pro så är det inte många ångringar längre. Jag sätter pennan exakt där den ska vara, och det är inget mellansteg vad gäller kordination. Det har ökat min produktivitet vad gäller animation till kanske det dubbla. Och nej, jag överdriver inte, det är verkligen så.

Även det mesta jobbet i photoshop går lite raskare, och till och med så har jag gjort så att jag petar med pennan direkt på skärmen även i Final Cut Pro. Det är en kontroll som är lätt att bli bortskämd med. Nu vill jag att alla skärmar ska vara pennskärmar. Det ger helt enkelt en överlägset träffsäkerhet.

Själv använder jag XP-Pen Artist 15.6 Pro när jag kör 3D-program ( Zbrush , Maya ). och använder den mycket till skulptering samt skapa texturer men egentligen använder jag den istället för mus också för det mesta pga bättre ergonomi . Det är sjukt snabbt och bra, mycket bättre än mus. Artist 15.6 Pro i 3D var efter mina tester rekommendera. Så jag tänkte att en Artist 15.6 Pro skulle underlätta mitt arbete!

Omdöme

Jag är jättenöjd med ritskärm . Den nya ( Artist Display 15.6 Pro Tablet ) är liten och lätt, vilket gör att jag kan ta med den om jag vill sitta någon annanstans eller åka på semester! Lilla ritskärmen kopplas också till datorn, så jag kan arbeta i photoshop, rita större arbeten i rätt upplösning och fortsätta på sådant som jag redan påbörjat i den andra!

Bra valEn bra ritplatta är ett kul tillbehör till din dator vare sig om du är illustrationsproffs eller glad amatör med konstnärliga ambitioner, och XP-Pen Artist 15.6 Pro är bland det bästa i den här klassen som du kan köpa. Det är en liten inlärningskurva på den om man inte använt ritplatta förr, men det går snabbt att vänja sig.

Artist 15.6 Pro vänder sig främst till designers, fotografer, teckare som jobbar snabbare och lättare genom att kunna rita"direkt" på bilden. Trots allt bara en hobby att teckna och exempelvis rita serier som jag editerat och färglagt i Photoshop. Velat sparka igång kreativiteten igen.

comments (0)
view/post comments
no comments yet

Illustratörers digitala ritplatta XP-Pen Artist 12 Test: ritskärm för nybörjaren
by ritplatta
Jan 19, 2019 | 7682 views | 0 0 comments | 73 73 recommendations | email to a friend | print | permalink

När jag började i branschen för tio år sedan var det inte alla grafiker som använde digitala ritbord, men idag är det en självklarhet. Spelen vi utvecklar blir mer och mer realistiska och avancerade och det ställer höga krav på tekniken. Idag finns det inga andra alternativ - ritbord krävs för att kunna skissa, skapa och skulptera i 3D .

De flesta grafikerna använder ritplatta ,Tack var ritplatta kan vi arbeta med grafik med en fantastisk känsla. Att pennan är tryck- och vinkelkänslig är något vi har stor nytta av. Det gör nämligen att man kan manipulera penslarna inuti Photoshop eller Illustrator, exempelvis för att påverka penselns storlek och flöde”. att mycket av grafikernas arbete numera går ut på att skulptera olika karaktärer, fordon m.m. i 3D att ritplatta verktyg är det enda alternativet för detta, då det är tillräckligt finkänsligt.

Idag är det närmast standard ha en ritplatta för den som jobbar med bildbehandling eller illustration. I många fall är det lättare att kunna markera direkt på skärmen där man vill justera något. Det gäller särskilt vid undervisning, illustration och datoranimering. Spelutvecklare arbetar redan mycket med den här typen av skärmar.

XP-Pen Artist 12: Ritplatta och skärm i ett

Wacom har dominerat ritplattekategorin i åratal, Eftersom Artist 12 är tänkt för dem som finner priset Wacoms professionella ritskärmar för högt börjar jag med att avslöja vad skärmen kostar: 2260 kronor . XP-Pen Artist 12 Global Officiell webbutik : https://www.storexppen.com/buy/65.html

XP-Pen Artist 12 är tänkt som ett budgetalternativ till den skärmen Wacom Cintiq . Artist 12 är utformad för grafiska designentusiaster och professionella. och som vi kan använda ihop med de digitala grafiska illustrationsprogrammen Corel PAINTER, CorelDRAW, Corel PHOTO-PAINT, Manga Studio, Clip Studio, Adobe Photoshop. Adobe Illustrator, olika program från AutoDesk, GIMP, Inkscape och en hel del andra program på marknaden.

XP-Pen och de flesta ritplattor fungerar för Windows, MAC och Linux datorer. Det finns en hel del olika digitala ritplattor som är utmärkta för illustratörer, designers, konstnärer. Det märke jag själv kommit att förlita mig på är XP-Pen, ända sedan en av deras första modeller Star 03 .

Beskrivning

Teknisk spec.

Upplösning:1920 x 1080

Aktiv yta: 256 x 144 mm

Trycknivåer:8192

Upplösning: 5080 Lpi

Trådlös: Nej

Ljusstyrka: 250 cd/m²

Kontrast: 700:1

Anslutning: USB-C, (HDMI)

Storlek (BxHxD): 364.11 x 218.87 x 11.5 mm

Övrigt Egenskaper : Programmerbara knappar, tryckkänslig penna, raderare

Vikt: 0,65 kg

Garanti: 18 månader

Among Artist 12 officiell hemsida: https://www.xp-pen.com/goods/show/id/380.html

XP-Pen Artist 12 består av en 11,6-tums ritskärm med tillhörande Pen P06 .Skärmen har FHD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) , har skärmen en upplösning som erbjuder 72 procents NTSC färgrymd. Skärmen kan användas med XP-Pen penna P06 . Tryckkänsligheten anges till 8192 nivåer. Pennan drivs även av elektromagnetisk resonans som gör att den laddas under användning. Med Artist 12 ritskärm skapar du direkt på skärmen med naturlig penna på papper-känsla.

XP-Pen nya ritskärm Artist 12 är liten nog att ha i knät. Dessutom väger 11.6-tumsskärmen bara två kilo. ett antal knappar som kan programmeras, och TouchStrip som fungerar som ett slags scroll-lister. kan du skräddarsy shortcuts i dina program. Knapparna går att koppla till olika snabbkommandon i till exempel Photoshop för att minimera användandet av datorns tangentbord. Det går att vrida ritplattan 180 grader så att knapparna hamnar på rätt sida oavsett om användaren är höger- eller vänsterhänt.

Kommer tillsammans med Pennan, en etui med åtta stycken oanvända ersättningsspetsar, samt alla tillhörande kablar. Är i fint begagnat skick och fungerar som det ska. Inga pixelfel på skärmen eller så.

Kopplas till din Mac eller PC via usb-c-3-1-kabel . Mått 364.11 x 218.87 x 11.5 mm . Aktiv yta 256 x 144 mm. Upplösning 5080 lpi. Vikt 650 gram. Fungerar tillsammans med Windows® 7/8/10 och Mac OS X 10.10 .

Tunn, lätt och lyxig

Det första intrycket när du plockar upp ritplattan ur den stabila kartongen är att den är både tunn och lätt. Finishen andas kvalitet och XP-Pen har hittat ett formspråk och en textur på sina produkter som känns diskret lyxig.

Att koppla ritplattan till datorn är föredömligt enkelt. Koppla bara en sladd till skärmen som delar sig till strömadaptern och datorns usb- och skärmport. Tyvärr är det hdmi-anslutning som gäller så alla datorer som bara har till exempel displayport eller thunderbolt behöver en adapter.

Medföljande tillbehör : P06 Pen, pennställ med 8 st spetsar, 3-in-1 kabel med HDMI och USB, strömadapter, antifouling två fingrar handskar, snabbstartsguide.

11.6" 1920 x 1080 pixlar FullHD Skärmen

Skärmen har 178 graders betraktningsvinkel och visar 16.7 miljoner färger. Arbeta kreativt direkt på HD skärmen med slimmade Artist 12 .Ritskärmen levereras kalibrerad, men kan givetvis kalibreras ytterligare om så önskas.

ritskärm där själva ritytan i själva verket är en display som du kan rita på! Du ser alltså programmet du använder (t.ex. Photoshop) direkt på skärmen och du ritar som om skärmen vore ett papper. Det är naturligt, effektivt och oslagbart smidigt.

Detta låter mig rita direkt på skärmen och se direkt, precis vad som skapas. ”Lika enkelt som att rita på papper, men med en massa fördelar. Det är lätt att korrigera, gå tillbaka till olika lager, ändra färger och detaljer. När man skissat klart finns allt klart i datorn.

Trådlös penna

Grip Pen är ergnomiskt utformad, har en upplösning på 5 080 lpi och en tryckkänslighet på 8192 nivåer i både pennspetsen och på suddgummit/raderaren , Pennan har inget batteri och behöver aldrig någonsin laddas..

Nya XP-Pen Pennan P06 kommer med en oöverträffad tryckkänslighet och ett imponerande gensvar på pennlutningen med i stort sett ingen fördröjning. Det gör användandet mer följsamt och naturligt, där du kan kontrollera linjens tjocklek och täckning med hur hårt du trycker. Du får samma precision som med riktiga pennor och penslar. Med Artist 12 kan du med naturlig frihet illustrera, formge eller retuschera digitalt.

Tillsammans med program med stöd för tryck- och lutningskänslighet (Photoshop, Illustrator, Coral Painter med fler) går det att åstadkomma effekter liknande vanliga märkpennor, penslar och vanliga pennor. Pennan har också ett tryckkänsligt suddgummi och två knappar på sidan.

Kom igång med din XP-Pen Artist 12 ritskärm

Jag rekommenderar som sagt att gå direkt till hemsidan och hämta senaste drivrutinerna, att få in verktygs-programmet där jag kan ställa in plattan och få tryckkänslighet.

Super snabb och smidig installation. Plattan känms väldigt kvalitativ och påkostad. Jag kommer få testa den lite till för att bli säker på hur stabil och så den är i programmet och om några irriterande egenheter dyker upp. Men till skillnad från Trust plattan så följer muspekaren lätt och smidigt med när jag håller pennan ovanför plattan utan kontakt. Precisionen känns bra, tryckkänsligheten är bra( när det funkar). Spetsen fjädrar väldigt mjukt och jag tycker att pennan är behaglig att hålla i.

Skärmen i plattan och känslan på pennan (man kan byta spets för att få känslan efter olika penor/penslar) hör upplevelsen ganska lik när man ritar på papper. Artist 12 är så smidig att den nästan känns som ett digitalt ritblock. Perfekt för dig som sysslar eller vill lära dig rita digitalt.

Färgåtergivningen är riktigt bra och pennan är riktigt skön. Jag har haft den har i snart ett halvår nu och den är otroligt bra!

Vem ska använda XP-Pen Artist 12 ?

Men vem är den till för? Vem ska välja den här 12-tummaren när det redan finns en 22-tummare på marknaden för den som inte tycker sig ha råd eller plats med en 24-tummare? För den professionella användaren är förmodligen inte priset avgörande . Använder du skärmen dagligen kommer den stora skärmen ändå att betala sig själv ganska snart.

Är 12-tummaren då ett komplement till den som redan har en av de stora skärmarna? För hobbyanvändaren kommer priset ändå att vara för högt, och dessutom finns både Wacom Intuos och XP-Pen DECO / Star Series att välja på om man bara vill ha en ritplatta.

 

Ritplattan går att använda i flera olika vinklar med det medföljande stället.

Men för dig som är illustratör eller fotograf på resande fot och vill ha en ritplatta med inbyggd skärm är Artist 12 faktiskt ett fantastiskt tillskott. Att kunna rotera skärmen och ha den stående i knät gör att den känns mer som ett ritblock än en skärm. Betyget blir därefter: det här är inte en skärm för alla, men kanske är den perfekt för just dig.

comments (0)
view/post comments
no comments yet

Billigt Ritplatta XP-Pen DECO 03 alternativ till Wacom Intuos: bästa ritplattan Jag någonsin testat 2018
by ritplatta
Dec 26, 2018 | 4791 views | 0 0 comments | 65 65 recommendations | email to a friend | print | permalink

Designers, illustratörer och andra kreativa datoranvändare älskar sina ritplattor. För dessa professionella användare är ritplattan ett verktyg som inte kan ersättas av något annat, men även nybörjare kan gynnas av att använda en sådan. Oavsett om du skapar konst eller inte så är en ritplatta med tillhörande penna ett ergonomiskt hjälpmedel som underlättar ditt arbete framför datorn.

Japanska Wacom är mest känt för sina digitala ritplattor , Wacom ritplattor är i allmänhet väldigt dyra . andra tillverkare som XP-Pen och Ugee konkurrerar på flera nivåer. XP-Pen är väl ett märke som ska vara rätt ok för priset. XP-Pen det självklara valet för de professionella användarna, men också för nybörjarna. Nya ritplattan DECO 03 från XP-Pen är den bästa Jag hittills provat på.

Vad är en ritplatta?

En ritplatta är en fristående platta som kopplas till datorn via USB. På den ritar användaren med medföljande penna. När pennan svävar ovanför ritplattan rör sig muspekaren och för att klicka är det bara att röra vid ritplattan med pennan. På så sätt går det att rita på datorn på ett långt mycket mer intuitivt sätt jämfört med att använda datormusen.

Ritplattans form motsvarar datorskärmen. För att klicka längst ner till vänster på skärmen så klickar användaren längst ner till vänster på ritplattan. Pennan och ritplattan är på så sätt fullvärdiga ersättare till datormusen och erbjuder ett ergonomiskt och mer naturligt sätt att använda datorn på, även utanför ritprogrammen. Då pennan är utformad som en helt vanlig penna går det lika bra att använda ritplattan med höger som vänster hand.

Det finns flera saker som kan skilja ritplattor åt. Den största skillnaden mellan olika ritplattor är hur stora de är. En större ritplatta är att föredra om användaren behöver högre precision och kontroll över sitt arbete. En annan skillnad mellan olika ritplattor är antal trycknivåer. Med ett högre antal trycknivåer går det att få ett mer exakt och detaljerat resultat. Vissa ritplattor är dessutom utrustade med multitouch-funktion. Om ritplattan har touchfunktion går det att använda fingrarna för att bland annat styra musen och zooma i bilder. Mer professionella ritplattor känner också av vilken vinkel pennan hålls i, något som är användbart vid illustrationer.

Tips för att komma igång med din ritplatta

Välj den storlek som passar dig bäst. Vissa föredrar en stor rityta, medan andra tycker att det är enklare med en liten. En fördel med en större rityta är att du får högre precision. Om ritytan är för stor kan handrörelserna bli stora och inte så ergonomiska. Om du inte har möjlighet att titta på ritplattorna i verkligheten, så rita upp måtten på ett papper. Då får du en bra överblick över hur stor ritytan är.

Övning ger färdighet. Det är ofta en viss inlärningskurva när du börjar använda ritplattan, men snart kommer du att märka vilket ergonomiskt och smidigt verktyg det faktiskt är. Ge inte upp om det känns svårt i början!

Var inte rädd för att testa olika inställningar. Den förinställda ritplattan passar inte allas behov. Välj dina egna snabbknappar och testa olika typer av verktyg i ditt ritprogram. I inställningarna för penselverktyget kan du justera styrka, storlek och tryckkänslighet. Gör ritplattan till ett hjälpmedel som gör att du kan arbeta snabbare.

Utmärkande egenskaper

Mycket tunn och smidig platta som tar liten plats på din arbetsyta .

Styr funktionerna i din programvara via pennans knappar, eller knappanelen och funktionsringen .

Arbetsyta: Aktiv rityta på 10" x 5.62" 

Tryckkänslighet: P05 pennan 8192 nivåers tryckkänslighet.

Upplösning: Mycket hög rityteupplösning på 5080 linjer/tum 。

Anslutning: Inkoppling till dator via USB-C eller trådlöst via integrerad trådlös-funktion .

6 st snabbknappar som kan skräddarsys och applikationsanpassas .

Funktionsringen (Keyring/touch ring) ger ytterligare 4 st anpassningsbara funktioner .

Systemkrav: Kompatibel med Windows 7, 8 och 10 samt Mac OS 10.10 och senare.

Vad ingår: Penna, pennställ, extra spetsar, Rithandske , uppladdningsbart batteri och USB-C-kabel medföljer. 

Minus: ingen Multi touch-funktion och Tiltkänslighet . 

Plus: Bra ergonomi, god pennfunktion, lättanvänd 

Garanti: 18 månader 

Kontakt: https://www.xp-pen.com

XP-Pen DECO 03 är en ritplatta i formatet A4 som är tänkt för lite avancerad användning, och priset på ungefär 900 kronor är helt klart överkomligt. Med 8192 tryckkänslighetssteg och 5080 lpi upplösning håller den rätt hög klass.

DECO 03 är stadigt byggd och har har en utmärkt ergonomisk slimmad form, stora sköna ytor att vila handen på och 6 rejäla funktionsknappar som kan programmeras. Funktionsringen (Keyring/touch ring) ger ytterligare 4 st anpassningsbara funktioner . Plattan går att vända åt ena eller andra hållet för att anpassas till höger- eller vänsternavigering.

Installationen av plattan var busenkel. Ladda ner drivrutinerna från den officiella supportsidan. Det tar ett tag för programmet att konfigurera datorn men ingen kalibrering eller manuell anpassning behövs. Efter en omstart har du dels en ny muskontroll och dels Windows tabletfunktioner aktiverade, om de inte redan var det.

Köp din ritplatta i rätt butik till rätt pris

Riktigt bra platta för priset . XP-Pen säljer ritplatta XP-Pen DECO 03 vid $90 via sin egen Global Officiell webbutik : https://www.storexppen.com/buy/56.html .

En viktig punkt att nämna är att inte alla butiker har alla tillbehören till ritplattorna. XP-Pen har givetvis allt eftersom de är tillverkarna .

Trådlöst eller kabel

Plattan har givetvis eget inbyggt batteri, då den kan köras trådlöst . Med tanke på att den kan kopplas till datorn med 2.4 ghz Trådlös modul och därmed bli helt trådlös så kan det vara en viktig detalj. Men visst, du behöver fortfarande hålla ögonen på en datorskärm för att se vad du gör.DECO 03 är också vändbar, så det spelar ingen roll om du är höger- eller vänsterhänt. Även inkoppling via USB är möjlig .

Jag testade 2.4 ghz Trådlös modul till en bärbar dator inkopplad med display-port till en stor 4k-tv, och resultatet var en 32 tums ”målarduk” med näst intill omedelbar respons från penna till skärm. Det var ingen skillnad mot att istället ansluta med usb.

Trådlös modul för XP-Pen ritplattor som saknar trådlös anslutning. Räckvidd på upp till 10 m. Uppladdningsbart batteri med upp till 48 h drift (beroende på modell). Laddas via USB (6 h laddtid).

Påkostad penna

Den medföljande pennan P05 levererar dessutom all kvalitetskänsla du kan önska. Den har en skönt betryggande tyngd, utmärkt grepp och ger oss precis den precision vi hoppats på. I vanligt ritplatteläge med P05 ska vi få över 5 000 dpi upplösning och över 8 000 tryckkänslighetsnivåer. En fördel med pennorna är att ingen av dem behöver batteri. 

Laddningskontakten är en vanlig USB Typ-C

Laddningskontakten på sidan av XP-Pen DECO 03 är av vanlig USB Typ-C och det betyder att du kan använda alla kompatibla sladdar som använder den kontakten, exempelvis laddningskabeln till din mobiltelefon eller surfplatta.

Fördelen med det är att du slipper packa upp din sprillans nya laddningskabel från lådan och behåller därmed lite av det framtida värdet.

Jag har provat tre olika laddningskablar av typen USB Typ-C och de fungerar alla utmärkt med XP-Pen DECO 03 . Dessutom fungerar det lika bra att ansluta direkt till en USB-port på datorn som exempelvis extraporten i skärmen eller på tangentbordet. Det var ingen synlig fördröjning vilket är positivt.

Köp med bra skäl

DECO 03 känner av vilken programvara du använder för t ex bildredigering och anpassar urvalet av snabbfunktioner och kommandon därefter. Dessa nås via de anpassningsbara ExpressKey-knapparna och funktionsringen på knappanelen och valda kommandon visas på datorskärmen (HUD). Grundläggande funktioner som kan kommas åt via knappanelen är panorering, zoomning, rotation och andra navigeringsfunktioner.

Precision i målande rörelser. Du behöver det inte alls för att dra reglage i Lightroom, men den är fenomenal när du utför målande rörelser med Lightrooms justeringspensel och i hela Photoshop samt Illustrator.

Bra och omväxlande ergonomiskt. Axlar, underarmar och handleder som är ansträngda av arbete med mus kan avlastas av ett nytt sätt att arbeta.

Känns proffsigt. Du känner dig mer som ett bildbehandlingsproffs eller en designer. Den känslan är bra för självförtroendet, vilket i sin tur är bra för kreativiteten.

Vilka program kan jag använda till en ritplatta XP-Pen DECO 03?

En ritplatta XP-Pen DECO 03 kan användas till alla program på en dator och kan ersätta den vanliga musen i exempelvis en webbläsare. Bäst lämpar sig ritplattan till program som kräver stor precision av markörens rörelser som i exempelvis Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator, Autodesk Sketchbook och Manga Studio.

Arbetar du med grafik, teckning, friläggning eller CAD-ritningar kommer du få stor nytta av precisionen i en ritplatta. I inställningarna för ritplattan kan du ställa in så ritplattan beter sig olika beroende på vilket program som används. Snabbknapparna kan anpassas till olika funktioner när du växlar mellan olika programvaror.

Jag använder mest I photoshop CC, men har blivit så pass bra med det att jag knappt använder musen längre.

Måste tillägga att jag älskar den och att det har förbättrat hur jag jobbar med bilderna I photoshop.

Slutsats

Trådlös ritplatta XP-Pen DECO 03 som ger naturlig övergång från traditionella penslar och pennor till digitala varianter. Ger användaren möjlighet att göra allt från att skapa konst på frihand och skissa till att retuschera eller editera bilder. Fler eller mer detaljer - https://www.xp-pen.com/goods/show/id/314.html .

Det här är mitt första köp av en ritplatta och den är mycket bättre än vad jag hade tänkt mig.

Funkar smidigt när jag ritar och redigerar bilder på Sketchbook Pro och Photoshop CS5. Jag tycker inte det är nåt problem med pennans knappar då jag vrider på pennan bara när jag inte behöver knapparna, så att tummen inte kommer åt dom.

En väldigt fiffig grej som jag tycker är otroligt bra är att man själv bestämmer vilken åtgärd knapparna, både på plattan och på pennan, ska utföra.

Snygg design och enkel och rolig att använda .

inget är perfekt .Jag rekommenderar starkt en ritplatta DECO 03, oavsett märke som komplement till mus. Det är bra att växla mellan dem.

Jag inga planer på att köpa en ny/annan ritplatta , då denna fungerar jättebra! Jag tycker att tryckkänsligheten är utmärkt, och plattan gör vad den ska. Designen är fin också!

comments (0)
view/post comments
no comments yet